Czym jest Miód Manuka i co czyni go wyjątkowym? Sam miód pochodzi z krajów tak odległych jak Nowa Zelandia. Cennym składnikiem tego produktu jest metyloglioksal, który występuje w miodzie w różnym stężeniu. Manuka jest wytwarzana z kwiatów i nektaru krzewu Manuka (Leptospermum scoparium), który rośnie w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. Wiele osób łączy dobroczynne właściwości manuka z trudno gojącymi się ranami lub infekcjami. Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o miodzie Manuka – właściwościach, zastosowaniach i działaniach – przeczytaj ten artykuł!
Miód Manuka – pochodzenie
Na rynku dostępnych jest wiele gatunków miodów – miód kurpiowski, miód regionalny, spadziowy, gryczany, akacjowy, lipowy, wrzosowy, wielokwiatowy. Z roku na rok coraz większą popularność zyskuje nowozelandzki miód manuka, który jest produkowany przez europejskie pszczoły miodne z nektaru krzewu Manuka (Leptospermum scoparium). Gdzie rosną krzewy manuka? Zawarte w Nowej Zelandii i południowo-wschodniej Australii. W urodzie między innymi liście Manuka (jak w gamie Ziaja).
Miód Manuka – właściwości
Uważa się, że miód Manuka ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Ponadto wpływa on pozytywnie układ oddechowy, przewód pokarmowy i skórę. Dodatkowo posiada szeroki wachlarz właściwości antyoksydacyjnych, które przyczyniają się do rozwoju stanów zapalnych. Manuka zapobiega tworzeniu się warstwy bakteryjnej (biofilmu) oraz spowalnia wzrost i wzrost bakterii. Właściwości antybakteryjne miodu Manuka wynikają z obecności (ale niewiele) nadtlenku wodoru, niskiego pH miodu (3,2-4,5) oraz wysokiego stężenia węglowodanów i MGO. Manuka ma również działanie przeciwwirusowe przeciwko np. wirusowi ospy wietrznej lub wirusowi ospy wietrznej i półpaśca, VZV. Wykazano, że miód hamuje replikację wirusa.
Miód Manuka – wykorzystanie
Miód Manuka służy do walki ze stanami zapalnymi (przede wszystkim) skóry, a także trudno gojących się ran i owrzodzeń. Pomaga również w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej czy infekcjach bakteryjnych przewodu pokarmowego. Niektóre źródła podają jego skuteczność przeciwko chorobom wirusowym (na przykład w leczeniu grypy lub półpaśca oraz leków przeciwwirusowych, które działają synergistycznie z miodem). Wykazano, że właściwości przeciwnowotworowe są związane z hamowaniem hodowli komórek nowotworowych, takich jak czerniak okrężnicy i mysi czerniak. Niektóre badania wykazały, że ten miód jest skuteczny w leczeniu wrzodziejącego zapalenia jelita grubego (UC). Ponadto Manuka działa na bakterie takie jak Staphylococcus aureus i Pseudomonas aeruginosa. Miód Manuka jest często chwalony za właściwości łagodzące zapalenie dziąseł.
Miód Manuka na żołądek i jelita
Liczne badania wykazały, że Manuka ma działanie antybakteryjne na różne bakterie, w tym te żyjące w przewodzie pokarmowym. Mówimy o patogenach takich jak Helicobacter pylori, Clostridium difficile, Salmonella typhimurium itp. Np:
- Miód Manuka może pomóc w leczeniu wyściółki jelit i infekcji żołądka wraz z antybiotykami. Miód Manuka w stężeniu około 7% wystarcza do zahamowania wzrostu Helicobacter pylori. Dodatkowo zmniejszyły się również objawy niestrawności.
- MGO 400+ działa bakteriobójczo na komórki C. difficile hodowane w płynnej pożywce w stężeniu 6,3% (tzw. wzrost planktoniczny).
- Miód Manuka w dawce 25 g/kg m.c. działa leczniczo na dur brzuszny u myszy. Dawkę określono w badaniu myszy zakażonych Salmonella typhimurium.
- Miód Manuka nie ma dobrych właściwości przeciwgrzybiczych związanych z drożdżami itp. Stężenie MGO 400+ powinno wynosić 30-45%.