Miód spadziowy, czyli miód spadziowy. Aby dowiedzieć się więcej o tym, jaki to jest miód, czego można się spodziewać pod względem smaku, koloru, konsystencji, a przede wszystkim: jakie właściwości ma miód spadziowy, dowiedz się skąd pochodzi miód spadziowy. Miód z aceroli, miód spadziowy, nektarowy… za chwilę zobaczysz, jak bardzo są różne i podobne.
Miód spadziowy – w jaki sposób powstaje?
Bogate składniki, ciemny kolor i wyjątkowe właściwości prozdrowotne – to cechy charakterystyczne miodu spadziowego. Nektary (np. miód lipowy, akacjowy, miód wielokwiatowy) powstają z nektaru. Z kolei miód spadziowy wytwarzany jest ze spadzi drzewnej, czyli soku przetwarzanego przez pszczoły. Miód spadziowy wytwarzany jest ze spadzi drzew liściastych i iglastych. Miód to połączenie miodu pszczelego z nektaru i miodu spadziowego ze spadzi, zwanego też oczywiście miodem spadziowym. Łączy w sobie właściwości miodu spadziowego i miodu nektarowego.
Zastosowanie – miód spadziowy
Miód ze względu na swój słodki smak i piękny zapach jest doskonałą bazą do wielu potraw – w tym suszonych warzyw. Interesują Cię właściwości miodu spadziowego? Stosowanie go w Twojej kuchni to ważny krok w kierunku zdrowych wyborów żywieniowych!
- napoje – miód spadziowy jest doskonałym naturalnym słodzikiem do napojów. Dodaj łyżeczkę produktu do herbaty z sokiem z cytryny i malin, aby rozgrzać jesienne i zimowe wieczory. Mleko z miodem i czosnkiem to sprawdzony przepis naszej babci na szybkie pozbycie się przeziębienia czy grypy. Jeśli lubisz koktajle warzywne i owocowe, łyżeczka miodu spadziowego doda im odrobiny słodyczy.
- wędliny w miodzie – ciepłe letnie dni są idealne na rodzinne grillowanie. Jeśli nie znasz pysznej marynaty mięsnej, koniecznie spróbuj dodać miód. Ten słodki składnik dobrze komponuje się z innymi przyprawami.
- kanapki – kromka świeżego chleba pokryta naturalną spadzią to łatwe danie, które przypomni Ci o dzieciństwie. Można też przygotować słodkie pieczywo na bazie miodu.
Jak przechowywać miód spadziowy?
Przechowywanie miodu jest najważniejsze! Jest to produkt naturalny, dlatego należy przestrzegać pewnych zasad, aby długo cieszyć się jego niepowtarzalnym smakiem i aromatem. Załóżmy, że miód nie ma daty ważności. Chociaż to prawda, ważne jest, aby wiedzieć, że ten produkt starzeje się i stopniowo traci swoją cenną wartość biochemiczną z czasem. Aby miód zachował swoje właściwości należy go przechowywać w pomieszczeniu, w którym temperatura nie przekracza 20 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie robi się ciemniejszy i zmienia się stosunek cukru. W efekcie miód zostaje częściowo pozbawiony właściwości prozdrowotnych.