O tak, dziś zapraszam do skosztowania pysznych, pachnących pierników z dużą ilością naturalnego miodu i przypraw. Jest wilgotny, ładnie pachnie i świetnie smakuje. Konfiguracja jest łatwa i myślę, że jest szybka. Jeśli nie lubisz pikantnego smaku, możesz dodać połowę smaku lub dodać do piernika paczkę przypraw. Gorąco polecam…
Składnik do piernika na miodzie
Bardzo lubię pierniki z miodem i powidłami śliwkowymi. Można go przygotować z kilkudniowym wyprzedzeniem i na długo zachowuje świeżość, aromat i smak. Szczególnie polecam na święta.
– 1 szklanka cukru,
– 1 szklanka miodu,
– 1 szklanka mleka,
– 3 szklanki pszennej mąki,
– 4 jajka (oddzielone białko i żółtko),
– 120 g masła,
– 2 łyżki przyprawy do piernika,
– pół łyżki cynamonu,
– pół łyżki sody oczyszczonej,
– 1 łyżka kakao,
– powidła lub dżem (użyłem wielu dżemów owocowych).
Przepis – piernik z miodem
Połącz miód, masło, przyprawę do piernika i cynamon w garnku i gotuj, aż składniki się połączą. Schładzamy to. Do wystudzonej masy dodać cukier, mleko, kakao w proszku, żółtka i mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Dobrze wymieszaj po dodaniu jednego składnika na raz. Białka ubić na sztywną pianę, dodać białka i wymieszać drewnianą szpatułką. Włóż ciasto do foremki (w moim przypadku prostokątne, jeśli używasz keksówki – podziel ciasto na pół). Piec w 180 stopniach przez około 1 godzinę. Pozostaw do ostygnięcia w piekarniku do połowy otwartym. Gdy pierniki ostygną, wyjmij z formy, pokrój wzdłuż i posmaruj dżemem (można też dodać cukierki migdałowe). Drugą połową przykryć posmarowaną warstwą piernika i docisnąć. Możemy go polać czekoladą.