Prozdrowotne właściwości miodu znane są od czasów starożytnych. Spożywanie go może wzmocnić odporność organizmu, uspokoić umysł lub regulować ciśnienie krwi. Możesz również użyć miodu na ranach, aby przyspieszyć gojenie i zapobiec zanieczyszczeniu bakteryjnemu.
Miód na rany cukrzycowe
Miód Manuka leczy nie tylko owrzodzenia żylakowe podudzi, ale także trudno gojące się rany cukrzycowe. Cukrzyca to choroba, w której rany powstają w wyniku mechanicznego uszkodzenia skóry lub przewlekłego stresu na skórze. Czasami zmiana jest powierzchowna, obejmując jedynie warstwę skóry, czasami penetruje głęboko i może również naciekać tkankę podskórną lub nawet kość. Wysoki poziom cukru we krwi utrudnia gojenie się ran, czasami prowadząc do owrzodzeń. Nawet u pacjentów z zaawansowaną chorobą cukrzycową stosowanie opatrunków miodowych może przyspieszyć gojenie, odkazić i stworzyć barierę ochronną dla uszkodzonej tkanki przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.
Miód na rany – opatrunek
Miód był używany do leczenia ran od wieków. Nawet dzisiaj niektórzy naukowcy porównują jego skuteczność w terenie do antybiotyków. Skąd to pochodzi? Przynajmniej jego właściwości fizykochemiczne. Gęsta, lepka konsystencja oddziela i chroni pokrytą miodem ranę przed czynnikami zewnętrznymi. Zapobiega to nadkażeniu drobnoustrojami, które mogą atakować uszkodzoną tkankę. Miód zapewnia również odpowiednie nawilżenie rany – z jednej strony zatrzymuje w niej wodę i zapobiega jej zbyt szybkiemu wysychaniu, co nie sprzyja gojeniu, a z drugiej odprowadza nadmiar wody dzięki czemu brzeg rany nie maceruje oraz substancje czynne, takie jak toksyny bakteryjne.
Jak stosować miód na rany?
Miód jest pożywieniem, więc zwykle kojarzy się z pożywieniem. Możesz spożywać sam miód lub dodawać go do jedzenia lub picia. Posiada niezwykły smak i wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak nie wszyscy wiedzą, że miód można stosować również miejscowo. Smarowanie ran miodem dezynfekuje i przyspiesza gojenie ran, nawet jeśli tradycyjne metody leczenia okazują się zawodne. Jak używać miodu do gojenia ran, aby kuracja przyniosła zadowalające efekty? Zarówno miód Manuka, jak i inne rodzaje miodu można stosować w postaci dressingów. Ponieważ miód jest lepki, nałóż go na ranę i przykryj sterylnym opatrunkiem. Opatrunek należy zmieniać co kilka godzin, co nie jest trudne, ponieważ miód nie przykleja się do rany, a opatrunek można łatwo i bezboleśnie zdjąć.
Czy miód będzie dobry tylko na rany?
Leczenie ran miodem to nie jedyne zastosowanie prozdrowotne. Ten całkowicie naturalny produkt pszczeli ma o wiele więcej korzystnych właściwości dla zdrowia człowieka. Regularne spożywanie miodu wspomaga pracę różnych układów, w tym nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Miód może wspomagać następujące zabiegi:
- Przeziębienia – na jego bazie przygotuj domowe miksy, np. z dodatkiem cytryny, lipy, imbiru, czosnku czy czarnego bzu,
- Nerwica i depresja – Miód ma działanie uspokajające i uspokajające,
- Suchy kaszel – do tej roli najlepiej sprawdza się miód gryczany lub eukaliptusowy,
- Choroby serca i układu krążenia – Miód może hamować odkładanie się złogów tłuszczowych w tętnicach i żyłach, dzięki czemu może zapobiegać poważnym chorobom, takim jak choroba wieńcowa czy zawał serca,
- Nadciśnienie tętnicze – spożywanie dużych ilości miodu może regulować ciśnienie krwi,
- Mokry kaszel – w przypadku tej choroby zaleca się stosowanie miodu nawłociowego w celu rozrzedzenia wydzieliny i pobudzenia odkrztuszania.