miód na rany

Miód na rany – czy pomaga?

Prozdrowotne właściwości miodu znane są od czasów starożytnych. Spożywanie go może wzmocnić odporność organizmu, uspokoić umysł lub regulować ciśnienie krwi. Możesz również użyć miodu na ranach, aby przyspieszyć gojenie i zapobiec zanieczyszczeniu bakteryjnemu.

Miód na rany cukrzycowe

Miód Manuka leczy nie tylko owrzodzenia żylakowe podudzi, ale także trudno gojące się rany cukrzycowe. Cukrzyca to choroba, w której rany powstają w wyniku mechanicznego uszkodzenia skóry lub przewlekłego stresu na skórze. Czasami zmiana jest powierzchowna, obejmując jedynie warstwę skóry, czasami penetruje głęboko i może również naciekać tkankę podskórną lub nawet kość. Wysoki poziom cukru we krwi utrudnia gojenie się ran, czasami prowadząc do owrzodzeń. Nawet u pacjentów z zaawansowaną chorobą cukrzycową stosowanie opatrunków miodowych może przyspieszyć gojenie, odkazić i stworzyć barierę ochronną dla uszkodzonej tkanki przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi.

Miód na rany – opatrunek

Miód był używany do leczenia ran od wieków. Nawet dzisiaj niektórzy naukowcy porównują jego skuteczność w terenie do antybiotyków. Skąd to pochodzi? Przynajmniej jego właściwości fizykochemiczne. Gęsta, lepka konsystencja oddziela i chroni pokrytą miodem ranę przed czynnikami zewnętrznymi. Zapobiega to nadkażeniu drobnoustrojami, które mogą atakować uszkodzoną tkankę. Miód zapewnia również odpowiednie nawilżenie rany – z jednej strony zatrzymuje w niej wodę i zapobiega jej zbyt szybkiemu wysychaniu, co nie sprzyja gojeniu, a z drugiej odprowadza nadmiar wody dzięki czemu brzeg rany nie maceruje oraz substancje czynne, takie jak toksyny bakteryjne.

Jak stosować miód na rany?

Miód jest pożywieniem, więc zwykle kojarzy się z pożywieniem. Możesz spożywać sam miód lub dodawać go do jedzenia lub picia. Posiada niezwykły smak i wiele właściwości prozdrowotnych. Jednak nie wszyscy wiedzą, że miód można stosować również miejscowo. Smarowanie ran miodem dezynfekuje i przyspiesza gojenie ran, nawet jeśli tradycyjne metody leczenia okazują się zawodne. Jak używać miodu do gojenia ran, aby kuracja przyniosła zadowalające efekty? Zarówno miód Manuka, jak i inne rodzaje miodu można stosować w postaci dressingów. Ponieważ miód jest lepki, nałóż go na ranę i przykryj sterylnym opatrunkiem. Opatrunek należy zmieniać co kilka godzin, co nie jest trudne, ponieważ miód nie przykleja się do rany, a opatrunek można łatwo i bezboleśnie zdjąć.

Czy miód będzie dobry tylko na rany?

Leczenie ran miodem to nie jedyne zastosowanie prozdrowotne. Ten całkowicie naturalny produkt pszczeli ma o wiele więcej korzystnych właściwości dla zdrowia człowieka. Regularne spożywanie miodu wspomaga pracę różnych układów, w tym nerwowego, sercowo-naczyniowego i odpornościowego. Miód może wspomagać następujące zabiegi:

  • Przeziębienia – na jego bazie przygotuj domowe miksy, np. z dodatkiem cytryny, lipy, imbiru, czosnku czy czarnego bzu,
  • Nerwica i depresja – Miód ma działanie uspokajające i uspokajające,
  • Suchy kaszel – do tej roli najlepiej sprawdza się miód gryczany lub eukaliptusowy,
  • Choroby serca i układu krążenia – Miód może hamować odkładanie się złogów tłuszczowych w tętnicach i żyłach, dzięki czemu może zapobiegać poważnym chorobom, takim jak choroba wieńcowa czy zawał serca,
  • Nadciśnienie tętnicze – spożywanie dużych ilości miodu może regulować ciśnienie krwi,
  • Mokry kaszel – w przypadku tej choroby zaleca się stosowanie miodu nawłociowego w celu rozrzedzenia wydzieliny i pobudzenia odkrztuszania.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.