Owoc żurawiny jest bogaty w witaminy C, B1, B2, zawiera sole mineralne, wapń, fosfor, miedź i jod, a także zawiera kwas cytrynowy i jabłkowy. Jako owoc ma właściwości prozdrowotne i antybakteryjne oraz może być stosowany w naturalnych środkach na schorzenia nerek i pęcherza moczowego. Regularne spożywanie żurawiny może pomóc w zapobieganiu tworzeniu się kamieni nerkowych. Substancje zawarte w żurawinie działają na zęby jak teflon, tworząc powłokę, która zapobiega przywieraniu bakterii do szkliwa i infekcji dziąseł, co może łagodzić menopauzę.
Miód z żurawiną – właściwości
Miód żurawinowy to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników zdrowych słodyczy. To prawdziwa bomba witaminowa. Miód żurawinowy zawiera dużą ilość błonnika, witaminy C i E. Ponadto miód żurawinowy jest bogaty w potas, magnez, wapń, fosfor i sód. Miód żurawinowy charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością antyoksydantów – spożywany regularnie świetnie wpływa na kondycję naszej skóry, włosów i paznokci. Miód żurawinowy ma silne właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Miód żurawinowy to produkt, który idealnie komponuje się ze wszystkimi deserami i lemoniadami. Wyjątkowy, lekko kwaśny smak żurawiny przełamuje naturalną słodycz miodu. To świetna propozycja dla każdego, kto szuka nowych i oryginalnych owocowych smaków. Miód żurawinowy ma przyjemnie gęstą konsystencję, dzięki czemu łatwo rozsmarowuje się na pieczywie. Miód żurawinowy jest szczególnie lubiany przez dzieci ze względu na owocowy i łagodny smak.
Miód z żurawiną – na co pomaga?
Miód żurawinowy charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością witaminy C. Zapewnia doskonałą odporność oraz pomaga zwalczać infekcje i przeziębienia. Miód żurawinowy ma wiele właściwości prozdrowotnych. Zawiera dużo związków fenolowych – antyoksydantów, które hamują proces starzenia. Również miód żurawinowy:
- Przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania układu moczowego – hamuje rozwój bakterii i skutecznie przeciwdziała zapaleniu pęcherza moczowego, ma działanie przeciwgrzybicze,
- Pomaga w problemach związanych z układem pokarmowym – łagodzi stany zapalne i podrażnienia.
- Miód żurawinowy ma silne właściwości przeciwgorączkowe i napotne. Szczególnie polecany na przeziębienia i grypę. Miód żurawinowy ma właściwości antybakteryjne – łagodzi stany zapalne w jamie ustnej.
Miód żurawinowy szczególnie polecany jest do uzupełnienia niedoborów witamin w okresie jesienno-zimowym. Miód żurawinowy to świetna broń przeciwko wszelkim przeziębieniom. Zawartość witamin i innych związków prozdrowotnych sprawia, że jest to jeden z zdrowszych miodów.