miód malinowy

Jak powstaje miód malinowy?

Miód malinowy to wyjątkowy miód – naturalny produkt wytwarzany przez pszczoły. Kolor i właściwości miodu malinowego sprawiają, że jest to cenny produkt, szczególnie wśród tych, którzy znają miód. Dlaczego jest to wyjątkowy miód, jak rozpoznać miód malinowy i jaki rodzaj miodu malinowego ma właściwości lecznicze?

Jak rozpoznać miód malinowy?

Jak każdy rodzaj miodu, miód malinowy jest wytwarzany przez pszczoły zbierające nektar. Miód malinowy powstaje z kwiatów malin – wiemy, że maliny są lekko kwaśnymi i bardzo zdrowymi owocami. Nektar tej rośliny zbierany jest podczas kwitnienia tych kwiatów, ze względu na krótki czas kwitnienia malin (ok. 3 tygodnie w roku) – ten rodzaj miodu nie jest powszechny. Również krzaki malin muszą rosnąć w pobliżu pszczół, aby pozyskiwać z nich miód, co nie zdarza się często. Ale kiedy powstanie miód malinowy – właściwości lecznicze i organoleptyczne tego produktu powinny dać nam szansę.

Jakie właściwości ma miód malinowy?

Jak każdy rodzaj miodu, miód malinowy zawiera głównie węglowodany – glukozę i fruktozę. Dlatego jest łatwo przyswajalnym źródłem energii. Tym, co wyróżnia miód malinowy, są jednak jego właściwości napotne i rozgrzewające, a także przeciwgorączkowe i immunomodulujące. Dlatego świetnie nadaje się na objawy grypy i przeziębienia. Poprawia przepływ krwi pozytywnie wpływają na naczynia krwionośne, uelastyczniają je i rozszerzając. Z tego powodu może zapobiegać chorobom takim jak miażdżyca, a nawet udarowi lub zawałowi serca. Za właściwości miodu malinowego odpowiedzialne są enzymy (m.in. inwertaza, amylaza), flawonoidy, antyoksydanty, kwasy organiczne, minerały (wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas, mangan itp.), witaminy z grupy B oraz witaminy C.

Jakie ceny mają miody malinowe?

Miód malinowy lub miód malinowy jest miodem rzadkiej jakości, dlatego nie jest tak łatwo dostępny jak inne rodzaje miodu. To sprawia, że jest nieco droższy niż inne miody. Ale to też nie jest najdroższy miód. Cena miodu malinowego to około 45-55 zł za kilogram produktu. Musimy jednak zwrócić uwagę, czy jest to „miód malinowy” czy „miód malinowy”, aby nie przepłacać za produkt o najlepszej wartości.

Jak rozpoznać miód malinowy?

Jak wygląda miód malinowy i jak go rozpoznać? Kolor tego miodu jest złocisty, ale podczas procesu krystalizacji miód malinowy staje się jeszcze jaśniejszy. Czasem natkniesz się na różowy miód malinowy. Dlaczego miód malinowy jest różowy? Otóż to efekt dodania owoców malin do gotowego miodu złocistego malinowego. Mieszanka ta zmienia kolor miodu, a dodatek malin dodaje produktowi więcej witaminy C, pektyn i kwasów organicznych. Zwróć jednak uwagę na nazwę miodu zapisaną na etykiecie, bo czasami miód różowy nie będzie typowym miodem malinowym z nektaru kwiatów malin, a miód „ma maliny” – wtedy możemy tego nie wiedzieć Z czego pochodzi miód kwiatowy. Powrót do właściwości miodu malinowego – jak smakuje miód malinowy? Smak tej odmiany jest również bardzo charakterystyczny. Ma słodki i lekko kwaśny smak dzięki obecności kwasów organicznych.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.