Miód to produkt pszczół, zbierany z igieł i liści roślin, ale także z kwiatów, a następnie poddawane przetworzeniu przez pszczoły. Ma słodki smak, a także zawiera pewne witaminy, minerały i korzystne enzymy. Jako taki znajduje szerokie zastosowanie przy przeziębieniach, infekcjach, dolegliwościach układu krążenia i układu oddechowego oraz jako element domowej pielęgnacji skóry. Przyjmuje różne nazwy, np. miód lipowy, gryczany czy rzepakowy, w zależności od rodzaju roślin, które te cenne owady produkują miód. Jednak nie wszyscy z nas powinni spożywać miód w dużych ilościach. Czy miód jest bezpieczny dla diabetyków? W tym wpisie odpowiemy, czy miód jest zły dla osób z cukrzycą.
Czy cukrzyk może jeść miód?
Miód składa się z 10-20% wody i 70-80% węglowodanów. Pozostałe śladowe składniki w miodzie to kwasy organiczne, białka, witaminy i fenole. Obecność tak dużej ilości węglowodanów (głównie fruktozy i glukozy) przywodzi na myśl pytanie – czy diabetycy mogą jeść miód? W końcu ich dieta powinna składać się przede wszystkim z węglowodanów złożonych i błonnika, których miód nie zawiera. Wykazano, że miód ma silne działanie antybiotyczne. Dzięki temu może być z powodzeniem stosowany w przypadku przeziębienia, grypy, zapalenia płuc czy zapalenia oskrzeli. Właściwości antybakteryjne miodu dotyczą również jego zdolności do eliminowania drożdży, gronkowców i paciorkowców. Może również działać leczniczo, zmniejszając ryzyko zarażenia się wyżej wymienionymi chorobami. Miód może również zmniejszyć stan zapalny. Miód jest dobry dla układu sercowo-naczyniowego i nerwowego (sprawdź miód na choroby serca i nadciśnienie!) – łagodzi objawy nerwicy, stresu, bezsenności. Działa również moczopędnie i zapobiega obrzękom. Jak widać, zdrowotne działanie miodu jest bardzo korzystne. A co z miodem i cukrzycą? Badania pokazują, że niektóre rodzaje miodu, takie jak miód lipowy, mogą być stosowane w leczeniu cukrzycy w określonych warunkach. Dotyczy to jednak cukrzycy typu II, insulinoniezależnej.
Jaki indeks glikemiczny ma miód?
Miód i cukrzyca to dwa pozornie niedopasowane problemy. Ponieważ osoby z cukrzycą powinny wyeliminować ze swojej diety produkty o bardzo dużym indeksie glikemicznym, który jest bogaty w cukier. Miód jest z pewnością jednym z nich. Pamiętaj jednak, że nie wszystkie miody są sobie równe. W zależności od pochodzenia, jego skład różni się nieznacznie. Również skład węglowodanów. Przyjęło się, że znaczna ilość fruktozy i mniejsza glukozy w miodzie, tym jest to bezpieczniejsze dla osób z cukrzycą.
Dlatego indeks glikemiczny miodu może być bardzo różny, ponieważ badania pokazują, że zmiany i obchodzenie się z miodem mogą powodować, że jego indeks glikemiczny będzie się wahał od niskiego do średniego do wysokiego. Niestety umiarkowany i wysoki indeks glikemiczny miodu przewyższa ten produkt w miodzie dla diabetyków. Dlatego nie są polecane do miodów wielokwiatowych, leśnych czy rzepakowych – mają wysoki indeks glikemiczny 60-90. Mówi się, że miód ma średni indeks glikemiczny 55, ale niestety wielu ma znacznie wyższy indeks glikemiczny, więc warto dokładnie wiedzieć, który miód jest dobry dla osób z cukrzycą.
Dla cukrzyka – jaki rodzaj miodu?
Warto podkreślić, że diabetycy mogą jeść miód – zakładając oczywiście, że mamy do czynienia z cukrzycą typu 2 i względnie uregulowaną formą cukrzycy. Jaki więc miód powinni wybrać diabetycy? Powyżej pisaliśmy o miodzie lipowym, który zawiera dużo fruktozy i dlatego może być stosowany przez diabetyków. Innym rodzajem miodu, który jest bezpieczny dla diabetyków, jest miód wrzosowy. Jest również bogaty we fruktozę, która obniża jego indeks glikemiczny. Akacjowy miód akacjowy jest także polecany dla diabetyków z łagodnymi objawami. Akacjowy miód ma również duże ilości fruktozy w sobie. Miód gryczany i cukrzyca to także para, która wbrew pozorom może się „komplementować”. Z danych naukowych wynika, że miód gryczany jest bezpieczny do stosowania w cukrzycy typu 2 (tj. cukrzycy insulinoniezależnej) – o ile oczywiście go nadużywamy, a dodatkowo spożywamy w produktach o niskim indeksie glikemicznym. Do takich produktów zaliczają się zwłaszcza te, które są bogate w tłuszcz, takie jak orzechy, ale także np. produkty mleczne – bogate nie tylko w tłuszcz, ale także w białko.