Miody smakowe

Miody smakowe – wszystkie rodzaje

Dlaczego niektóre miody są jaśniejsze, a inne ciemniejsze? Dlaczego miód smakuje inaczej? Przy tak wielu różnych odmianach miodu wytwarzanego przez pszczoły, skąd one pochodzą? Skąd wiesz, z jakim rodzajem miodu masz do czynienia? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o odmianach miodu, czytaj dalej. Polska ma różne odmiany miodu. Najczęściej spotyka się miody kwiatowe i lipowe – to jedne z najpopularniejszych miodów w naszym kraju. Jakie inne odmiany miodu warto wypróbować?

Jakie są rodzaje miodów smakowych?

Ze względu na różne pochodzenie możemy wyróżnić nektar botaniczny, miód spadziowy i spadziowy nektarowy. Sposób wytwarzania miodu wpływa na jego właściwości zdrowotne. Dlatego to, który miód jest najzdrowszy, zależy od potrzeb naszego organizmu.

Miód Manuka

Lista miodów zaczyna się od naprawdę rzadkiego miodu Manuka, dla którego mamy osobny wpis. Przez wielu uważany jest za jeden z najzdrowszych miodów na świecie. Jego popularność wzrosła w 2019 roku ze względu na egzotyczne pochodzenie (Nowa Zelandia) i niezwykłe właściwości zdrowotne. Wykorzystywany jest również w zabiegach dermatologicznych jako specjalny środek wspomagający walkę z trądzikiem.

Miód akacjowy

Jest płynny i słodki, dlatego często używamy go zamiast cukru. Miód akacjowy zawiera dużo łatwo przyswajalnych węglowodanów. Dlatego warto go spożywać, gdy organizm jest wyczerpany, aby wzmocnić odporność i podczas przeziębień. Działa również łagodząco na problemy żołądkowe i moczowe.

Miód Gryczany

Posiada niepowtarzalny smak i ciemniejszy kolor. Zawiera duże dawki witamin C, B1, B2 i PP. Ponadto miód gryczany jest bogaty w pierwiastki. Działa oczyszczająco, usprawnia układ krążenia (w tym pracę serca), przyspiesza gojenie ran i regenerację organizmu. Pomaga również w leczeniu anemii spowodowanej niedoborem żelaza.

Miód limonkowy

Miód ten jest szczególnie polecany przy infekcjach dróg oddechowych. Zwalcza przeziębienia, kaszel i wydzieliny. Jest również dobry dla układu nerwowego. Uspokaja, łagodzi stres i ułatwia zasypianie. Miód lipowy jest bogatym źródłem energii, dlatego warto go mieć, gdy jesteśmy słabi lub zmęczeni.

Miód rzepakowy

Z kolei rzepak ma najwyższy poziom glukozy i aminokwasów. Dlatego ma właściwości regeneracyjne i jest polecany do stosowania w okresach rekonwalescencji lub po długotrwałym wysiłku fizycznym. Wspomaga również oczyszczanie organizmu. Pomaga uniknąć chorób układu krążenia, wzmacnia serce i hamuje rozwój miażdżycy. Miód rzepakowy można również stosować miejscowo. Dzięki niemu unikniesz pęcherzy, infekcji i blizn po oparzeniach.

Miód wielokwiatowy

Jest najłatwiejszy do zdobycia i dlatego najczęściej wybierany. Miód wielokwiatowy wzmacnia przede wszystkim układ odpornościowy. Leczy przeziębienia i hamuje rozwój bakterii. Cukry proste zawarte w miodzie są dobrym źródłem energii dla serca.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.