Miód wzmacnia odporność, ma właściwości przeciwzapalne i bakteriobójcze, wzmacnia serce, wspomaga regenerację wątroby, koi nerwy, dostarcza potrzebnych na dobre mikro i makroelementy, takie jak potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i kwas foliowy zdrowie. Każdy naturalny miód zawiera substancje o właściwościach prozdrowotnych. Ale pamiętaj, tylko prawdziwy miód jest dobry dla ludzkiego ciała. Dlatego kupując to „płynne złoto”, należy w pierwszej kolejności brać pod uwagę nie tylko jego rodzaj, walory smakowe i zdrowotne, ale przede wszystkim jego pochodzenie. Jak możesz być pewien, że wybierasz odpowiedni miód?
Sklep z miodem – jak wybrać?
Jeśli kupujemy miód w sklepie, nie jesteśmy w stanie od razu stwierdzić, czy jest on naturalnie zdrowy, czy nie. Podczas gdy kolor i konsystencja czasami wydają się nam bezbłędne, analiza składników na etykiecie może być zaskakująca. Nieznane składniki, takie jak cukier, syrop fruktozowy czy substancje słodzące, a także sztuczne barwniki dowodzą, że posiadamy tzw. miód sztuczny, który w rzeczywistości jest syropem i nie ma właściwości zdrowotnych poza słodyczą. Jakość miodu potwierdza jego krystalizacja, gdyż proces ten przechodzi tylko prawdziwy miód. W zależności od gatunku trwa od tygodnia do roku od rozpoczęcia miodobrania. Aby skrystalizowany produkt powrócił do stanu płynnego wystarczy go delikatnie podgrzać, pamiętając, że miód zachowuje swoje cenne właściwości dopiero w temperaturze 40 stopni Celsjusza. Niestety kupując miód, który ma płynną konsystencję, trudno stwierdzić, czy jest dobrej jakości i czy nie był zbyt mocno podgrzany. Dlatego najlepiej polegać na sprawdzonych dostawcach, takich jak zaufani lokalni pszczelarze lub dobrze oceniane firmy pszczelarskie, aby sprzedawać przetestowane produkty w sklepach ze zdrową żywnością lub we własnym sklepie internetowym.
Jaki miód ze sklepu wybrać?
W najprostszej postaci każdy prawdziwy miód jest zdrowy. Jednak różne rodzaje miodu mają różne działanie zdrowotne w zależności od rośliny, z której pozyskiwany jest nektar. Wśród miodów tradycyjnych najpopularniejsze są miody gryczane, rzepakowe i lipowe. Wyrazisty, ziołowy miód gryczany jest niezwykle antybakteryjny, dlatego dobrze jest spożywać go regularnie w okresie przejściowym między wiosną a jesienią. Działa też detoksykująco – wspomaga pracę wątroby, a także dzięki rutynie oczyszcza i wzmacnia naczynia krwionośne. Miód rzepakowy o jasnej barwie i kremowej konsystencji to prawdziwa bomba energetyczna. Wysoka zawartość glukozy i cukrów prostych sprawia, że jest to doskonały sposób na szybką regenerację. Dodatkowo wzmacnia układ krwionośny i moczowy, poprawia odporność, łagodzi alergie i zapalenie błony śluzowej dróg oddechowych. Kiedy nadchodzą czasy przeziębienia i grypy, miód lipowy staje się integralną częścią codziennej diety. W smaku i zapachu ma charakterystyczny lipowy aromat przywodzący na myśl ciepłe letnie noce. Dzięki zawartości olejków eterycznych miód ten ma działanie napotne, wykrztuśne i antyseptyczne – przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze, a także obniża gorączkę. Regularne spożywanie miodu lipowego może wzmocnić odporność i zmniejszyć częstotliwość infekcji. Olejek lipowy działa również kojąco na układ nerwowy, łagodzi napięcie i pozytywnie wpływa na koncentrację, a regularne spożywanie miodu lipowego może zmniejszyć problemy z bezsennością i zmniejszyć codzienny poziom stresu.