W miesiącach zimowych związanych z częstymi przeziębieniami i grypą wszyscy chcemy zadbać o swoją odporność. Coraz większą popularnością cieszą się różnego rodzaju leki i suplementy diety, które mają stymulować nasz układ odpornościowy i zapobiegać chorobom. Jednak, aby wzmocnić odporność, niekoniecznie musimy iść do apteki. W naturalny sposób możemy wesprzeć naszą odporność. Jednym z nich jest apiterapia, czyli leczenie miodem i produktami pszczelimi. Jaki miód wybrać i jak go wykorzystać, aby wzmocnić odporność?
Jak działa miód na przeziębienie?
Przeziębienie to choroba wywoływana przez wirusa. Objawy przeziębienia są wynikiem zapalenia błon śluzowych górnych dróg oddechowych. Typowe objawy przeziębienia to katar i kichanie, zatkany nos, ból gardła, kaszel, a czasem gorączka. Dorośli z funkcjonującym układem odpornościowym mogą przeziębić się 2 do 4 razy w roku. U dzieci takie infekcje mogą występować częściej i są spowodowane głównie przez układ odpornościowy, który nie jest jeszcze w pełni sprawny.
Miód a układ immunologiczny
Oprócz właściwości antybakteryjnych i łagodzenia objawów przeziębienia, miód ma również właściwości immunostymulujące i immunomodulujące. Regularne spożywanie miodu pomaga stymulować i zwiększać produkcję przeciwciał przez układ odpornościowy. To z kolei przygotowuje układ odpornościowy do walki z każdą możliwą infekcją drobnoustrojową w miarę wzrostu własnych mechanizmów obronnych organizmu.
Miód na przeziębienie – jak przyrządzić?
W trakcie przeziębienia warto dodać miód np. do herbaty lub jako substytut cukru. Pamiętaj jednak, aby nie dodawać go bezpośrednio do wrzącej wody. Miód traci swoje dobroczynne właściwości w temperaturach powyżej 40 stopni Celsjusza. Na przeziębienia warto przygotować mieszankę z innymi składnikami, które mają pozytywny wpływ na organizm, aby zmaksymalizować działanie miodu. Z łatwością przygotujemy syrop miodowy, dodając do niego sok z cytryny, mielony imbir i kurkumę. Dodatek cynamonu potęguje rozgrzewające działanie syropu. Bardzo dobrym pomysłem jest również dodanie miodu do ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i wypicie go przed snem. Wtedy, oprócz swojej roli w łagodzeniu chorób podczas przeziębienia, ta mieszanka pomaga nam również zasnąć.
Jak przyrządzić miód na przeziębienie?
Zaleca się również spożywanie samego miodu, gdy masz przeziębienie. Zwłaszcza gdy kaszlemy. Pamiętaj, że miód jest świetny na kaszel u dzieci. Wystarczy jedna łyżeczka 3 razy dziennie.
Wpływ miodu na przeziębienie
Miód zawiera głównie przyswajalne węglowodany, które są źródłem energii dla organizmu. Pośredni efekt wsparcia układu odpornościowego polega na niezwykłym wpływie miodu na procesy regeneracyjne organizmu oraz niwelowanie stanów zmęczenia i wyczerpania. Nie bez znaczenia jest również wpływ składników zawartych w miodzie na funkcjonowanie układu nerwowego. Pomagają zmniejszyć pobudliwość i napięcie komórek nerwowych. Poziomy jonów sodu i potasu pozwalają na utrzymanie równowagi elektrolitowej, co przekłada się również na prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Przecież zbyt dobrze wiemy, że przedłużające się okresy stresu, napięcia i stresu mogą negatywnie wpływać na odporność organizmu.