Cukier stołowy to produkt, który składa się z prostych węglowodanów (sacharozy), a są one połączeniem glukozy i fruktozy. Powyższe cukry dostarczają 4 kcal (powszechnie zwane kaloriami) na 1 gram produktu, co w rzeczywistości oznacza, że 100 gramów cukru stołowego to źródło 405 kalorii. Większość rodzajów cukru nie dostarcza nam białka, tłuszczu ani błonnika pokarmowego. Cukier stołowy jest również źródłem śladowych ilości wybranych minerałów.
Skąd pochodzi kaloryczność cukru?
Analizując naszą zwykłą dietę, widzimy, że wiele produktów w menu dostarcza nam cukru. Gdzie jest cukier? Zgodnie z tabelą wartości odżywczych żywności, głównymi źródłami cukru w naszej diecie mogą być:
- owoce (świeże, prażone, suszone);
- soki, musy, nektar i inne przetwory owocowe.
- warzywa poddane obróbce cieplnej, zwłaszcza warzywa skrobiowe, takie jak ziemniaki, słodkie ziemniaki lub kabaczek, oraz produkty mleczne zawierające naturalnie występującą laktozę, znaną jako laktoza, są również źródłem cukrów prostych.
- produkty zbożowe, takie jak makaron, chleb czy bułka tarta, zwłaszcza ich oczyszczone odmiany, takie jak biały chleb lub lekki makaron, są bogatym źródłem węglowodanów prostych (często nazywanych cukrami).
Ile kalorii ma łyżka cukru?
Cukier nie bez powodu nazywany jest białą śmiercią. Chociaż niektórzy mogą pomyśleć, że to słowo jest przesadzone, cukier nas krzywdzi! Powoli nas zabija. Łyżeczka cukru to tylko 20 kalorii. To nic. Jednak dodany na co dzień do każdej filiżanki kawy i herbaty, nie tylko podnosi kaloryczność naszego ulubionego napoju, tracąc jego właściwości, ale także zwiększa ryzyko wielu chorób – takich jak cukrzyca czy miażdżyca.
Łyżka cukru w kawie i herbacie
Ile kalorii dodaje łyżeczka cukru do herbaty i kawy? Jak wspomnieliśmy, łyżeczka cukru to „tylko” 20 kalorii. Ale tradycyjna kawa — czarna bez dodatków — ma tylko 3 kalorie. Kaloryczność kawy wzrasta, gdy dodajemy do niej mleko lub śmietankę i ją dosładzamy. Średnio dodajemy dwie łyżeczki cukru, więc dodamy pierwsze 40 kcal do naszej kawy. Gdy osłabiliśmy go szklanką mleka, dodaliśmy kolejne 120 kalorii. Porcja kawy ma około 160 kalorii. Kiedy dodamy do niego syrop smakowy? Bita śmietana? Lekki deszcz? Możemy się śmiać, z takimi dodatkami, jedna lub dwie łyżeczki cukru to kropla w morzu, bez znaczenia. Jednak gdzieś się zaczyna, prawda? W końcu śmietana, syrop smakowy lub posypka to cukier. Jesteśmy przyzwyczajeni do cukru małymi krokami. Najpierw dosłodź kawę łyżeczką cukru, następnie dodaj dwie łyżeczki. Nie wrócimy, dodamy syropy smakowe i udekorujemy nasze ulubione drinki bitą śmietaną. Taka kawa staje się bombą kaloryczną. Co jeśli wypijemy dwie lub trzy filiżanki kawy dziennie?