Mleczko pszczele ma silne działanie tonizujące. Polecany dla osób, które chcą poprawić zdrowie fizyczne i intelektualne, wzmocnić odporność organizmu na infekcje lub dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, których brakuje w codziennej diecie. Dodatkowo, pszczele mleczko to także uznawana substancja przeciwstarzeniowa, która pomaga zachować witalność, a nawet przedłużyć życie.
W jakiej postaci można znaleźć mleczko pszczele?
Mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, dlatego cieszy się dużą popularnością. Może występować w wielu postaciach – pastylek, kapsułek, syropów, a nawet dodatków do miodu, ale może też być w czystej, nieprzetworzonej formie, ponieważ jest pozyskiwany z plastra miodu. Naturalne mleczko pszczele ma konsystencję zbliżoną do lejącego miodu lub galaretki i ma bladożółty kremowy kolor. Warto podkreślić, że smak mleczka pszczelego może się nieznacznie różnić w zależności od rodziny pszczół, warunków geograficznych czy okresu zbioru. Nie jest jednak tak słodki jak miód – określany jest jako kwaśny, a nawet kwaśny.
Czym jest mleczko pszczele?
Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów gardłowych młodych robotnic, które przez pierwsze 3 dni życia karmią larwy pszczół i trutnie. Obserwacje na pszczołach potwierdziły wyjątkowe właściwości mleka. Królowa matka karmiona jest tylko mleczkiem pszczelim i żyje 40 razy dłużej niż inne pszczoły żywiące się głównie nektarem. Niektóre matki mogą żyć do 5 lat, podczas gdy robotnice i trutnie mogą żyć od 4 do 6 tygodni latem i 6 miesięcy zimą. Robotnicy mieli trudności z karmieniem mleczka pszczelego przez pierwsze 3 dni życia, ale w tym okresie przybrali 1000-krotność swojej wagi.
Jakie są właściwości mleczka pszczelego?
Mleczko pszczele ma wiele właściwości prozdrowotnych:
- Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciw drożdżowe, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego,
- Wzmocnić układ odpornościowy,
- Wpływa pozytywnie na serce i układ krążenia, wspomaga regulację ciśnienia krwi, obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.
- Przywrócić równowagę psychiczną, poprawić koncentrację, poprawić wydolność psychiczną i fizyczną,
- Opieka wspomagająco w zaburzeniach neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona,
- Poprawia pracę układu pokarmowego, reguluje procesy metaboliczne,
- Chroni tkankę wątroby przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych,
- Stymuluje owulację i wspomaga kobiecą płodność,
- Zwiększyć poziom progesteronu w czasie ciąży,
- Stymuluje produkcję pokarmu w okresie laktacji,
- Złagodzić objawy związane z menopauzą,
- Wspomaga walkę z męską impotencją oraz poprawia jakość nasienia,
- Przyspieszają gojenie się ran,
- Regeneruje i nawilża skórę, zwiększa produkcję kolagenu, co spowalnia procesy starzenia i pomaga redukować zmiany skórne.
Ile można spożywać mleczka pszczelego?
Dawka mleczka pszczelego zależy głównie od wieku osoby, która je spożywa. Dla dorosłych zalecana dzienna dawka to 0,5-1 g czystego mleczka pszczelego, natomiast dla dzieci – połowę tej dawki. Najlepiej trzymać mleczko pszczele pod językiem, aż całkowicie się rozpuści i wchłonie. Dzięki tej metodzie podawania mleczko pszczele najszybciej dostanie się do krwiobiegu. Mleczko pszczele można również stosować doustnie – jednak forma ta może się wolniej wchłaniać, co również opóźnia jego działanie.