mleczko pszczele

Czym jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele ma silne działanie tonizujące. Polecany dla osób, które chcą poprawić zdrowie fizyczne i intelektualne, wzmocnić odporność organizmu na infekcje lub dostarczyć organizmowi niezbędnych składników odżywczych, których brakuje w codziennej diecie. Dodatkowo, pszczele mleczko to także uznawana substancja przeciwstarzeniowa, która pomaga zachować witalność, a nawet przedłużyć życie.

W jakiej postaci można znaleźć mleczko pszczele?

Mleczko pszczele nie jest produkowane w dużych ilościach, dlatego cieszy się dużą popularnością. Może występować w wielu postaciach – pastylek, kapsułek, syropów, a nawet dodatków do miodu, ale może też być w czystej, nieprzetworzonej formie, ponieważ jest pozyskiwany z plastra miodu. Naturalne mleczko pszczele ma konsystencję zbliżoną do lejącego miodu lub galaretki i ma bladożółty kremowy kolor. Warto podkreślić, że smak mleczka pszczelego może się nieznacznie różnić w zależności od rodziny pszczół, warunków geograficznych czy okresu zbioru. Nie jest jednak tak słodki jak miód – określany jest jako kwaśny, a nawet kwaśny.

Czym jest mleczko pszczele?

Mleczko pszczele to wydzielina z gruczołów gardłowych młodych robotnic, które przez pierwsze 3 dni życia karmią larwy pszczół i trutnie. Obserwacje na pszczołach potwierdziły wyjątkowe właściwości mleka. Królowa matka karmiona jest tylko mleczkiem pszczelim i żyje 40 razy dłużej niż inne pszczoły żywiące się głównie nektarem. Niektóre matki mogą żyć do 5 lat, podczas gdy robotnice i trutnie mogą żyć od 4 do 6 tygodni latem i 6 miesięcy zimą. Robotnicy mieli trudności z karmieniem mleczka pszczelego przez pierwsze 3 dni życia, ale w tym okresie przybrali 1000-krotność swojej wagi.

Jakie są właściwości mleczka pszczelego?

Mleczko pszczele ma wiele właściwości prozdrowotnych:

  • Posiada właściwości przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne i przeciw drożdżowe, wspomaga leczenie chorób układu oddechowego,
  • Wzmocnić układ odpornościowy,
  • Wpływa pozytywnie na serce i układ krążenia, wspomaga regulację ciśnienia krwi, obniża poziom cholesterolu, zwiększa elastyczność naczyń krwionośnych oraz zapobiega rozwojowi miażdżycy.
  • Przywrócić równowagę psychiczną, poprawić koncentrację, poprawić wydolność psychiczną i fizyczną,
  • Opieka wspomagająco w zaburzeniach neurologicznych, takich jak choroba Alzheimera czy choroba Parkinsona,
  • Poprawia pracę układu pokarmowego, reguluje procesy metaboliczne,
  • Chroni tkankę wątroby przed szkodliwym działaniem substancji toksycznych,
  • Stymuluje owulację i wspomaga kobiecą płodność,
  • Zwiększyć poziom progesteronu w czasie ciąży,
  • Stymuluje produkcję pokarmu w okresie laktacji,
  • Złagodzić objawy związane z menopauzą,
  • Wspomaga walkę z męską impotencją oraz poprawia jakość nasienia,
  • Przyspieszają gojenie się ran,
  • Regeneruje i nawilża skórę, zwiększa produkcję kolagenu, co spowalnia procesy starzenia i pomaga redukować zmiany skórne.

Ile można spożywać mleczka pszczelego?

Dawka mleczka pszczelego zależy głównie od wieku osoby, która je spożywa. Dla dorosłych zalecana dzienna dawka to 0,5-1 g czystego mleczka pszczelego, natomiast dla dzieci – połowę tej dawki. Najlepiej trzymać mleczko pszczele pod językiem, aż całkowicie się rozpuści i wchłonie. Dzięki tej metodzie podawania mleczko pszczele najszybciej dostanie się do krwiobiegu. Mleczko pszczele można również stosować doustnie – jednak forma ta może się wolniej wchłaniać, co również opóźnia jego działanie.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.