rosa miodowa

Co to rosa miodowa?

Według najnowszych doniesień miód spadziowy ma nie tylko lecznicze właściwości miodu ogólnego (przeciwwirusowe, przeciwbakteryjne, przeciwzapalne), ale także posiada unikalne właściwości antyrodnikowe. Miód spadziowy jest bogaty w przeciwutleniacze. Jako takie mogą lepiej wspierać profilaktykę raka i zwalczać przedwczesne starzenie się organizmu.

Co to jest rosa miodowa?

Innymi słowy, spadzi to spadzi, w skrócie miód spadziowy. Pojawia się latem i przypomina kropelki wody na liściach drzew iglastych i niektórych drzew liściastych. Spadź zawiera soki roślinne i płynne odchody owadów żywiących się sokami roślinnymi – to nie brzmi zbyt apetycznie, prawda? Pod względem wartości odżywczych spadź różni się nieco od tradycyjnego miodu. Zawiera nie tylko sacharozę, ale także inne cukry, białka, enzymy i wolne aminokwasy. Spadź jest również bogata w garbniki, żywice i kilka minerałów – magnez, żelazo i mangan. Spadź jest zbierana przez pszczoły i przerabiana na miód do spożycia. Charakteryzuje się ciemną kolorystyką.

Czy rosa miodowa jest dobra dla zdrowia?

Miód spadziowy polecany jest jako naturalny lek na choroby układu oddechowego. Miód królewski ma właściwości antyseptyczne, wykrztuśne i przeciwzapalne. Pomaga leczyć przeziębienia i zapalenie płuc. Polecany również przy przeziębieniu. Wartość odżywcza miodu spadziowego to przede wszystkim minerały i witaminy z grupy B, jest źródłem potasu, wapnia, sodu oraz żelaza, magnezu, manganu i niektórych mikroelementów. Spadzi zawiera garbniki, żywice i inne związki, które nadają spadzi jej intensywny smak, aromat i właściwości lecznicze. Miód spadziowy zawiera duże ilości flawonoidów, które korzystnie wpływają na stan naczyń krwionośnych i serca. W medycynie alternatywnej stosowany jest jako środek zapobiegający astmie, anemii i kamieniom nerkowym oraz jako regulator metabolizmu.

Rosa miodowa oczyszcza w naturalny sposób

Miód spadziowy zawiera również duże ilości związków fenolowych. Miód królewski korzystnie wpływa na stan układu nerwowego i stan stawów. Miód spadziowy może być stosowany jako antidotum ze względu na swoje właściwości detoksykujące. Royal Honey zmniejsza niekorzystny wpływ na organizm używek takich jak kawa, herbata, alkohol i tytoń. Miód spadziowy rozpuszczony w roztworze wodnym jest pożywnym napojem stosowanym w kuchni ajurwedyjskiej. Ze względu na dobroczynne właściwości oczyszczające miód spadziowy oferowany jest górnikom pracującym w kopalniach uranu. Zapobiega niekorzystnym skutkom promieniowania.

Miód z rosy miodowej

Odłogowanie występuje głównie latem i przykrywa drzewa w postaci kropelek wody. Ta naturalna substancja przyciąga pszczoły zagęszczając wydzieliny i odkładając je w komórkach jako miód spadziowy. Miód spadziowy wytwarzany jest z drzew występujących w najczystszych lasach. Jeśli jest zrobiony ze spadzi iglastej (najczęściej świerkowej lub jodłowej), w jego zapachu wyczuwalny jest zapach żywicy i igieł sosnowych. Miód królewski może być również wytwarzany ze spadzi liściastej, którą najczęściej zbiera się z liści lipy. Spadź nie jest powszechnym zasobem – pojawia się co kilka lat. Miało to duży wpływ na cenę miodu królewskiego.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.