Identyfikacja prawdziwego miodu nie zawsze jest łatwa. Zwłaszcza, gdy nie masz w tej sprawie dużego doświadczenia. Sztuczny miód to nic dobrego. Warto dowiedzieć się, jak rozpoznać dobry miód od tego beznadziejnego. Miejsce pochodzenia jest bardzo ważne. Kiedy nie można tego sprawdzić, najlepiej zastosować się do kilku prostych wskazówek, aby upewnić się, że wybrany miód jest naturalny i ma pozytywne działanie na zdrowie.
Sposoby rozpoznania prawdziwego miodu
Miód to najsmaczniejszy lek i eliksir młodości. Wzmacnia naszą odporność, reguluje ciśnienie krwi, leczy wiele chorób. Łagodzi stres i zmęczenie oraz pozytywnie wpływa na nasze zdrowie. Spożywaj 1 łyżkę miodu regularnie każdego dnia, aby zachować zdrowie przez cały rok. Jednak, aby miód był peklowany, musi być autentyczny, bezpośrednio od pszczelarza i odpowiednio przechowywany. W dalszej części artykułu skupimy się na tym, których miodów należy unikać i poznamy 7 sposobów pszczelarstwa na identyfikację prawdziwego miodu.
Ściekanie miodu
Prosta metoda, która nie powinna być dla nikogo trudna. Przydaje się tu łyżeczka miodu i talerz. Aby przetestować, musisz wziąć łyżeczkę miodu i wylać ją równomiernie na talerz. Jeśli miód spływa równomiernie i nie rwie się, tworząc na talerzu stożek, możesz być pewien, że jest to wysokiej jakości miód naturalny. Z drugiej strony, jeśli miód natychmiast staje się płynny, nie zbryla się i szybko rozprowadza po całej powierzchni talerza, to prawdopodobnie jest to miód sztuczny. Świadczy o tym zbyt duża ilość wody, która ją upłynnia, oraz złej jakości cukier.
Próba smaku miodu
Ci, którzy znają miód, z pewnością nie powinni być w stanie rozpoznać autentyczności miodu tylko po jego smaku. Miód bez dodatków powinien być początkowo słodki, a potem w gardle pojawia się lekkie mrowienie, a nawet pieczenie. Jeśli miód nie zmienił swojego smaku i pozostaje słodki, prawdopodobnie jest to sztuczny produkt zrobiony z mieszanki wody i cukru. Jak można się domyślić, taka mieszanka nie ma wartości zdrowotnych dla organizmu.
Rozpuszczenie miodu w szklance
Ta metoda jest prostsza niż test smaku, ponieważ nie wymaga specjalnej wiedzy ani praktyki i może być wykonywana przez każdego. Nawet ludzie, którzy niewiele wiedzą o miodzie. Aby sprawdzić autentyczność miodu, potrzebujesz szklanki pełnej zimnej wody i łyżeczki miodu. Z miodem naturalnym mamy do czynienia wtedy, gdy miód zaczyna się w nim nierównomiernie rozpuszczać i pod wpływem mieszania tworzyć rozciągnięte nitki. Sztuczny miód na bazie cukru rozpuszcza się równomiernie i szybko. Nawet jeśli to awantura. To wyraźna oznaka złej jakości miodu.
Jak sprawdzić prawdziwy miód u pszczelarza?
Kupowanie miodu bezpośrednio z lokalnej pasieki pszczelarskiej to najlepszy sposób na uzyskanie niezawodnego i często sprawdzonego miodu. Udowodniona, ponieważ była kupowana corocznie lub polecana od znajomego lub członka rodziny. Kupując miód bezpośrednio w pasiece mamy do wyboru:
- Porozmawiaj bezpośrednio z pszczelarzem, który odpowie na wszystkie nasze pytania i doradzi jak, w jakiej ilości i kiedy spożywać miód i inne produkty pszczele. Który miód znalazłbyś lepszy od pszczelarza, limonki czy więcej kwiatów?
- Możemy zapytać o niektóre mniej dostępne rodzaje miodów, takie jak gryczany, limonkowy, facelia, spadziowy, żółty nektar i zachować je. Ten rodzaj miodu, w niewielkich, jeśli w ogóle, ilościach rozprowadzany jest wśród najbliższych klientów pszczelarza. Możemy również zamówić nietypowe zamówienia np. miód pokrzywowy.
- Sprawdź porządek i higienę nieruchomości. Niby banalne, ale o higienie i o tym, jak pszczelarze zdobywają pożywienie można się wiele wywnioskować.