Pszczelarstwo to hobby i sposób na życie. Musisz mieć dużą wiedzę na temat zwyczajów i potrzeb pszczół. Czasem mnie użądli, czasem słyszę, jak śpiewają. Pszczelarze muszą je naprawdę kochać, aby dobrze się nimi opiekować. Pszczoła odwzajemnia tę miłość, dając mu swój największy skarb, ul.
Doświadczenie i tradycja w pszczelarstwie
Większe, dobrze prosperujące pasieki to zazwyczaj pasieki, rozbudowywane i dekorowane przez pokolenia pszczelarzy. Każdy, kto chce zostać pszczelarzem, może również znaleźć pracę w jednym z wielu gospodarstw pszczelarskich – trzeba liczyć się z tym, że w tych miejscach wymagane są praktyki. Jeśli nie, należy go uzyskać pod okiem doświadczonego pszczelarza. Prowadzenie własnych farm pszczelich jest od jakiegoś czasu modą – wiele osób decyduje się na ich tworzenie od podstaw. Prawda jest jednak taka, że zarabianie na tych czynnościach zajmuje co najmniej kilka lat. Miód i inne produkty pszczele, które możesz kupić w sklepie internetowym Jar of Honey pochodzą z najlepszych pasiek w kraju i za granicą, które są regularnie kontrolowane.
Pszczelarstwo – historia
Trudno w to uwierzyć, ale pszczoły żyją na naszej planecie od 40 milionów lat. Wiadomo, że został stworzony przez pszczoły w okresie paleolitu, a najstarszym dowodem są malowidła ścienne znalezione w jaskiniach w Hiszpanii. Te starożytne rysunki przedstawiają ludzi pobierających miód z uli dzikich pszczół. Przedstawione na zdjęciu prehistoryczne działania człowieka często wiązały się z niszczeniem i wymieraniem gniazd, ale ostatecznie ludzie nauczyli się czerpać trwałe korzyści z pracy pszczół. Około 500 roku p.n.e. narodziło się bartnictwo – ludzie zaczęli rozwijać metody hodowli pszczół w warunkach dzikich. Pszczoły miodne produkują głównie miód w jamach. Dziuple starych, gęstych drzew leśnych, znanych jako ule, dostarczają wielu słodkich detali – są wielokrotnie wydajniejsze niż późniejsze ule zmielone. Pszczelarze muszą wykazywać się dużą wiedzą, odwagą, inteligencją i zwinnością, dlatego są szanowani przez wszystkich. W Polsce szczyt rozwoju pszczelarstwa przypada na wiek XVI i XVII, a wiek XIX uważa się za jego schyłek. Zanik przemysłu w Polsce wynika głównie z rosnącej popularności cukru pochodzącego z buraków cukrowych oraz zwiększonego zapotrzebowania na drewno w związku z rozwojem budownictwa i przemysłu. Ule zostały zastąpione przez ule, które były pielęgnowane i nadal używane przez pszczelarzy.
Kim jest aktualnie pszczelarz?
Pszczelarz wydobywa miód z uli w swoim ulu. Aby czerpać korzyści z pracy pszczół, musi zapewnić pszczołom odpowiednie warunki życia i pracy. Nie można też pominąć faktu, że pszczelarz powinien kochać swój zawód, co jest dość specyficzne. Godziny pracy pszczelarzy są ściśle związane z porami roku. Oprócz zbierania miodu (od czerwca przez 2-3 miesiące) pszczelarze muszą regularnie sprawdzać stan uli – także zimą, kiedy pszczoły śpią. Zima i późna jesień to czas konserwacji i napraw sprzętu. Jednym z najważniejszych obowiązków pszczelarza jest uprawa roślin miododajnych i rozbudowa gniazd – dzieje się to wiosną. Pierwszy lot pszczół po przezimowaniu występuje również wiosną. Dla pszczelarzy to okazja do kontrolowania kondycji i siły rodziny, która już niedługo zacznie intensywnie pracować.